

Rafael crea un espai tridimensional, mitjançant la utilització magistral de la perspectiva lineal (el punt de fuga es troba entre els dos personatges principals), on situa els diferents personatges en una composició dinàmica i simètrica.
L'obra, per tot el que hem dit anteriorment, és d'estil renaixentista: ús de la perspectiva lineal, modelat de les figures, composició equilibrada, realisme idealitzat... Rafael representa la perfecció i la culminació de la pintura del Renaixement.

Apareixen, entre d’altres: Aristòtil, representant de la filosofia empírica. Plató (amb la cara de Leonardo), representant de d’idealisme filosòfic. Heràclit (amb els trets facials de Miguel Àngel), pensatiu i molt quiet malgrat que la idea central de la seva filosofia és que tot és un moviment perpetu. Pitàgores, que pensava que l'estructura o forma del cosmos és matemàtica i que amb el llenguatge dels nombres es capta l'ordre, l'harmonia i la bellesa del cosmos. Sòcrates (representat donant una llisó de filosofia als seus alumnes, d’esquena i amb un vestit verd), que amb el seu art de fer preguntes i dialogant, amb la seva maièutica (art de donar a llum), ajuda a fer néixer la veritat que roman en el interior de cadascú. I molts més com Zoroastre, Ptolomeu, Hipàtia d'Alexandria, Euclides, Diògenes o Parmènides.
L'obra forma part d’un conjunt de quatre sales, encarregades pel Papa Juli II. La més important, on es troba aquest fresc, és l’estança de la Signatura (del Segell), on es signaven els documents oficials i hi es trobava la biblioteca privada del Papa.
Bibliografia utilitzada:
DIVERSOS AUTORS.: Història de l’art. Barcelona, Ed. Vicens Vives, 2010.
DIVERSOS AUTORS.: Visualart. Barcelona, Ed. Vicens Vives, 2006.
MEDINA, PEDRO.: Història de l’art. Barcelona, Columna, 1999.
Afegiria que Rafael,organitza els personatges que apareixen en el quadre en diferents grups però que se situen al voltant dels dos grans filòsofs de l’antiguitat clàssica: Plató i Aristòtil.
ResponEliminaTambé es podria dir que en el quadre hi ha representades les set arts liberals: la gramàtica, la retòrica, la dialèctica, la geometria, l’aritmètica, l’astronomia i la música.
I que finalment, Rafael es va influenciar per Miquel Àngel ja que va d'ell va aprendre la composició anatòmica i de Leonardo Da Vinci la tècnica del sfumato i la distribució de les figures.
Aquest comentari està molt bé, dins del tema, podem dir que Rafael fa un paral•lelisme entre els autors de l’antiguitat i la modernitat. També podem veure una certa relació ja que Rafael retrata la cara de Leonardo amb Bramante ja que son paradigmes del model artístic del Renaixement.
ResponEliminaEl que diu AL no és correcte ja que és Plató el que té els trets facials de Leonardo i Euclides el que apareix amb el rostre de Bramante.
ResponEliminaAfegiria que presidint aquesta reunió, trobem Apol·lo, déu de les arts, i Palas Atenea, deesa de la saviesa, representats com a estàtues.
ResponEliminaEs pot afegir que no només es va inspirar en Leonardo i Miquel Ángel sinó que a més a més de Bramante i la Basílica de San Pere
ResponElimina