1 d’abr. 2012

Frank Lloyd Wright. Casa Kaufmann o Casa de la Cascada

1. Dades generals. La casa Kaufmann, també anomenada “Casa de la Cascada”, és obra de l’arquitecte nord-americà Frank Lloyd Wright (1867-1959). Construïda l’any 1938, és una casa unifamiliar construïda amb formigó armat, pedra, vidre i alumini. L’estil és organicista. Es troba a Bear Run, a l’estat de Pennsilvània, Estats Units.

2. Descripció de la tècnica i anàlisis formal. La Casa Kaufmann s’assenta damunt les mateixes roques de l’entorn de la cascada. Les obertures principals són les grans finestres de les tres plantes de l’edifici que, a més de permetre la interacció entre l’interior i l’exterior, proporcionen llum a tota la casa.

L’edifici s’articula en tres plantes totalment lliures que s’adapten a les diferents funcions i que es prolonguen cap a l’exterior mitjançant les grans terrasses. A la planta baixa s’hi troben els accessos, un vestíbul i el menjador principal. Al primer pis, hi trobem els dormitoris i els banys. Per últim, al segon pis, hi trobem un únic dormitori i un accés que porta a la casa dels convidats. La decoració, càlida i rústica, en la qual el color vermell té un gran protagonisme, s’integra molt bé amb l’entorn natural.

A l’exterior, podem veure que els plans verticals de pedra (els murs i la xemeneia) s’oposen als plans horitzontals de formigó (les terrasses en voladís). La manera asimètrica de superposar els volums i els diferents nivells de l’edifici reflecteix el desordre natural de l’entorn.

La casa Kaufmann pertany a l’estil organicista ja que és un tipus de construcció que pretén integrar en un tot orgànic el medi humà i el medi natural. A més té en compte les necessitats concretes i la personalitat del client.   

3. Tema, funció i significat. La Casa Kaufmann és un habitatge unifamiliar encarregat per Edgar Kaufmann, director d’uns grans magatzems de Pittsburg. Amb la construcció d’aquest edifici, Wright pretenia integrar l’arquitectura moderna dins de l’entorn natural, unir els éssers humans amb la natura. Segons l’arquitecte “Una conjugació d’ecologia i progrés”. Actualment la casa no està habitada ja que funciona com a museu i pertany al Western Pennsylvania Conservancy.

Wright va rebre una gran influència del funcionalisme: la utilització de la planta lliure, per exemple; i de l’arquitectura japonesa: el pragmatisme i la senzillesa. Wright, més endavant, també va exercir la seva influència sobre l’arquitecte finès Alvar Aalto, que també va intentar integrar l’arquitectura moderna en la natura.

Bibliografia:
DIVERSOS AUTORS. Història de l’art. Barcelona, Ed. Vicens Vives, 2010.
DIVERSOS AUTORS. Visualart. Barcelona, Ed. Vicens Vives, 2006.

PH

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada