28 d’abr. 2012

Gehry. Museu Guggenheim de Bilbao


1. Dades generals. El museu Guggenheim de Bilbao és una museu dissenyat per Frank O. Gehry. Es va construir entre els anys 1991 i 1997. Podríem dir que el seu estil és deconstructivista i els materials empleats per a la seva construcció són la pedra calcària, el vidre i el titani.

2. Descripció tècnica i formal. El Guggenheim de Bilbao no té un sistema constructiu únic, sinó que utilitza dos tipus de volums interconnectats: els ortogonals (de angles rectes), recoberts de pedra calcària; i els corbats, recoberts de làmines de titani. Vist des de la riba de la ria del Nervion l'edifici, amb aquestes formes corbades, es confon amb la silueta d'un vaixell.

El treball més complicat va ser aixecar aquest cos retorçat d'estructures de ferro fins que pogués sustentar-se per si mateix. Amb l’ajuda d’un programa informàtic -Catia- es van dissenyar tots els elements de suport -en corba, en paràboles o hipèrboles-. Els elements de l'interior i l'exterior es combinen i es relacionen mitjançant els murs de vidre que, a manera de cortina, donen transparència al museu.

A l’exterior, destaca la marquesina de la part posterior del vestíbul que també fa de terrassa i que descansa en una columna de pedra colossal. L'entrada es troba amagada darrere d'una escalinata descendent. No es prioritza un punt focal únic. Entre la barreja de volums arquitectònics diferents destaca un edifici separat del conjunt –per al qual Gehry utilitza un sorprenent color blau-, on es troben els serveis administratius de la Fundació; i altres dos edificis quadrangulars, de pedra calcària de color ambre, que són absorbits pel gran mantell retorçat d'escates de titani.

A l'interior, el museu s'articula al voltant del atri: hi ha tres nivells de sales expositives, connectades a través de passarel·les curvilínies, ascensors envidrats i torres d'escales. La superfície d'exposició es distribueix en vint galeries. La sala més espectacular és la sala gran (o del peix), l'espai de la qual va ser dissenyat lliure de columnes. Gairebé totes les sales reben una il·luminació natural zenital per mitjà de claraboies.

El museu, situat en una de les ribes de la ria del Nervión, s'aixeca 16 metres per sota de la cota de l'eixample de la ciutat, per la qual cosa, malgrat els seus 50 metres d'alçada, no sobrepassa el nivell de les construccions circumdants. L'edifici ha aconseguit una integració total en l'entorn gràcies al seu atractiu reflex en l'aigua i al color metàl·lic dels murs, que combinen perfectament amb la tonalitat del cel i de l'atmosfera de la ciutat. A més, la seva construcció ha servit com a eix vertebrador de la zona on es troba.

Considerem que el museu Guggenheim de Bilbao és deconstructivista per la fragmentació de les formes i per l'ús de formes no rectilínies que distorsionen i disloquen alguns dels principis elementals de l'arquitectura. L'aparença visual dels edificis d’aquesta escola es caracteritza per una estimulant impredictibilitat i un caos controlat.

3. Funció, contingut i significat. El Guggenheim de Bilbao és un dels museus que la fundació Solomon R. Guggenheim té al món. Com a museu, la seva funció és la d'exposar a les seves sales qualsevol manifestació artística contemporània. S’aixeca a la marge esquerre de la ria del Nervió, en un solar abans ocupat per unes drassanes. A més de ser un lloc destinat a l’exhibició d’obres d’art, s’ha convertit en una fita arquitectònica de la ciutat. És fruit de la col·laboració entre el Govern Basc i la Fundació Guggenheim, dins d’un pla de revitalització de la ciutat de Bilbao. El projecte de Gehry va resultar guanyador en un concurs internacional convocat l’any 1991. L’edifici té un caràcter escultòric molt marcat i per això s’ha dit d’ell que sembla una escultura habitada.

Frank Gehry está considerado como uno de los arquitectos más importantes e influyentes del mundo, y es internacionalmente célebre por su arquitectura personal, que incorpora nuevas formas y materiales y es especialmente sensible con su entorno. El Museo Guggenheim Bilbao es una de sus obras más conocidas.

Gehry ha sido galardonado con los más prestigiosos premios en el campo de la arquitectura, como el Pritzker, que le fue otorgado en 1989 o el Premio Imperial Japonés, que le fue concedido en 1992. En la actualidad, su estudio, Gehry Partners LLP, está ubicado en Los Ángeles y Gehry continúa diseñando y dirigiendo proyectos para clientes de todo el mundo.

Bibliografia:
DIVERSOS AUTORS.: Història de l’art. Barcelona, Ed. Vicens Vives, 2010.

TA
***
Frank Gehry. Museo Guggenheim Bilbao

El Museo está rodeado de atractivos paseos y plazas en una zona de reciente urbanización, superado su pasado industrial. La plaza y la entrada principal del Museo se encuentran enfilando una de las principales vías que cruza diagonalmente Bilbao, extendiendo el casco urbano hasta la puerta misma del Museo. Una vez en la plaza, el visitante accede al Vestíbulo descendiendo una amplia escalinata, un recurso infrecuente que, en este caso, resuelve con acierto la diferencia de cota entre la ría del Nervión, en cuya ribera se sitúa el Museo, y el nivel de la ciudad, haciendo factible una espectacular estructura que, sin embargo, no rebasa la altura de las construcciones circundantes. La parte más alta del edificio está coronada por un gran lucernario en forma de flor metálica que cubre el Atrio, uno de los rasgos más característicos del edificio.

El exterior del Museo, cuyo perímetro puede recorrerse íntegramente, presenta diferentes configuraciones desde las distintas perspectivas y sirve también para la exhibición artística, albergando piezas de creadores como Louise Bourgeois, Eduardo Chillida, Yves Klein, Jeff Koons o Fujiko Nakaya. La parcela en la que se sitúa el edificio está surcada en uno de sus extremos por el Puente de La Salve que, desde 2007, sirve de soporte a la intervención escultórica encargada por el Museo a Daniel Buren titulada Arcos rojos / Arku Gorriak. Bajo el puente discurre la sala 104, una enorme galería libre de columnas que alberga la instalación escultórica de Richard Serra La materia del tiempo, y que se topa en su extremo con una torre, un remate escultórico del diseño arquitectónico que abraza el colosal puente y lo integra, de forma eficaz, en el edificio.

Una vez en el Vestíbulo, que sirve de distribuidor, el visitante accede al Atrio, auténtico corazón del Museo y uno de los rasgos distintivos del diseño arquitectónico de Frank Gehry. Se trata de un gran espacio diáfano de volúmenes curvos que conectan el interior y el exterior del edificio mediante grandes muros cortina de vidrio y un gran lucernario cenital. Los tres niveles del Museo se organizan en torno a este Atrio central y se conectan mediante pasarelas curvilíneas, ascensores de titanio y cristal, y torres de escaleras. El Atrio, que también funciona como espacio expositivo, sirve como eje que ordena las 20 galerías que alberga el Museo, algunas de aspecto más clásico y líneas ortogonales y otras de volumetrías más orgánicas e irregulares. El juego de volúmenes y perspectivas permite disponer de espacios interiores en los que, sin embargo, el visitante no se siente en absoluto desbordado. Esta diversidad de salas ha demostrado su enorme versatilidad en las manos expertas de comisarios y diseñadores, que han encontrado la atmósfera idónea, tanto para presentaciones de obras de gran formato y medios contemporáneos como en muestras de carácter más sosegado o íntimo.

La construcción del Museo Guggenheim Bilbao tuvo lugar entre octubre de 1993 y octubre de 1997 y el emplazamiento elegido, en una curva de un antiguo muelle de uso portuario e industrial, supuso la recuperación de la ría del Nervión para la ciudad y su reurbanización para la cultura y el ocio.

Debido a la complejidad matemática de las formas curvilíneas proyectadas por Gehry, éste decidió emplear un avanzado software inicialmente utilizado en la industria aeroespacial, CATIA, para trasladar fielmente su concepto a la estructura y facilitar su construcción. Para la piel exterior del edificio, el arquitecto eligió el titanio tras descartar otros materiales y comprobar su comportamiento en unas muestras que había en el exterior de su propio estudio. El acabado de las cerca de 33.000 finísimas planchas de titanio consigue un efecto rugoso y orgánico, al que se suman los cambios de tonalidad del material según la atmósfera reinante. Los otros dos materiales empleados en el edificio, piedra caliza y vidrio, armonizan perfectamente, logrando un diseño arquitectónico de gran impacto visual, hoy día convertido en verdadero icono de la ciudad en todo el mundo.

Frank Gehry está considerado como uno de los arquitectos más importantes e influyentes del mundo, y es internacionalmente célebre por su arquitectura personal, que incorpora nuevas formas y materiales y es especialmente sensible con su entorno. El Museo Guggenheim Bilbao es una de sus obras más conocidas. Gehry ha sido galardonado con los más prestigiosos premios en el campo de la arquitectura, como el Pritzker, que le fue otorgado en 1989 o el Premio Imperial Japonés, que le fue concedido en 1992. En la actualidad, su estudio, Gehry Partners LLP, está ubicado en Los Ángeles y Gehry continúa diseñando y dirigiendo proyectos para clientes de todo el mundo.

***
Gehry. Museo Guggenheim Bilbao. El edificio
Cliqueu sobre la imatge

***

Cap comentari:

Publica un comentari